Pages

Thursday, June 23, 2011

huish...erggghhhh

bukan nk mengeluh tp kadang2 ada something yang xble di share buat kite terpaksa mengeluh sendirian....mmmmmmmmmm

Wednesday, June 22, 2011

cucu tokey minyak afiat btoi la




"yong tolong ambik minyak kat ummi jap lenguh kaki la"...."jap2....nih"....tengok anak sulong aku nih aku mintak nk urut kaki die yang urut kaki die dulu...."jap mie...akit kaki gatei amuk(nyamuk)".....betuah btoi anak aku nih....kami gelak2 kat die marah oooo...macam2 gelagat anak kan....syok btoi

Tuesday, June 21, 2011

hai la anak lesak beno


tengok...dah lari dari landasan sepatutnya....hahahahahaha sama je baik adik kakak'y pun ye jugak lesaknya....aish nk cari keselesaan la ye ok la janji bahagia...aku ngan almas tido atas katil baba n yong kat bawah atas tilam hihihihi xmuat sume tido atas ate sume lesak ya Rabbul A'lamin....




kalau la tido semua sama2 rasa2 penyek adik ummi baba tersungkur ke bawah le atas lantai ye tak???hihihihi sonok ooo tengok muka anak2 masa tido....




bahagia rasa.....aman tengok anak2 tido nyenyak....alhamdulillah atas kurniaan Mu Ya Allah

Monday, June 20, 2011

mereka semakin dimakan usia~





huhuhuhuhu bila tengok balik sangat berbeza....mereka tak segagah dulu....skrg nih aku rindu waktu2 dulu melihat mereka jarang sekali mengdu sakit2 xlarat.....wajah pun bila tengok makin hari di mamah waktu...aku tau semua orang akan melalui proses penuaan termasuk la aku...sekarang pun makin rasa tua bila mempunyai 2 orang anak dan melihat anak semakin membesar mengikut peredaran masa....

masa melahirkan putri kedua aku agak gelisah la mana aku nak cari pengasuh untuk anak2 aku....aku ngan yong selalu la dok cakap2 macam mana nak buat ya anak2 nih nak hantar pada siapa....bukan nak jauh'k cucu2 dari tok ngan wan diorang tapi memikirkan usia semakin meningkat kudrat pun semakin kurang....jadi aku dengan gigih mencari pengasuh yang boleh datang rumah....gigih mencari mak ngan ayah pun cakap xpayah....aish aku jd serba salah la plak bukan ape kesian bukan sorang nk kena jaga tp 4 sorang tu dh besar so far ok la kan boleh buat semua sendiri nih yg xberapa cerdik 3 orang tuh....aku ngan yong nak share la bayar pengasuh tapi mak ngan ayah suruh aku balik la kejap2 then aku sangat2 la bersyukur sebab kerja ngan ayah sendiri tu 1 kelebihan yang aku dapat....so xada la pening dh nk pikir pengasuh bagai kan....

ye la aku balik pun kul 11 pg gtu nak mandikan anak kecik tuh then kul 4 aku ambik dua2 skali nk bg mak rehat 10 minit or 20 minit sebelum dia masuk kelas pengajian....macam tu la rutin harian aku kalo anak aku xberapa sihat tuh yang wat aku kelam kabut ye la asyik nangis walaupun kenyang sebab xselesa....

apa2 pun terima kasih banyak2 buat 2 insan yang sangat berjasa dari aku kecik sampai aku ada anak kecik nih....bagi aku hari2 adalah hari mak dan hari ayah.....LOVE BOTH OF YOU VERY MUCH......

FROM US,


Sunday, June 19, 2011

saya suke sangat meregek dan enter frame k~ ahaks

hadoi yg kakak suke melaram bukan main tp jap je tika kamera dpn muke....tgk le aksi2'y sgt pandai bergaye mcm diajo2 jek suke nengok tv org posing gamak'y...aish mcm2 la kamu nih Yong oi xpe la kecik lg sok dh beso usah menggedik udoh ye...







adik pun xkurang jgk pandai le nengok kamera budak zaman la nih ye x....


yg atas tuh dok nengok kartun pandai plak gelak heran aku tp mmg lawaK pun ate cite TOM N JERRY...si adik Almas pun pandai nengok kamera mantap anak ummi baba nih....luv u all so much ~

Saturday, June 18, 2011

mari mengaji




bagus beno anak dare aku sorang nih tengok opah die ngajo ngaji duduk dpn baba nk ngaji....alhamdulillah la anak harap2 pai beso mcm nih k....yg best ngmatngamit mulut ye ye je die bace doa tuh....setakat nih kite ajo alif  ba ta ble le tp lawan tok guru suruh sebut ba terus ta aish lawan nih nk kene rotan ye hahahahahaha....suke tengok die nk ngaji siap ckp....."mie...ba jom aaa nk aji nih"...."meh ni..." hadoi nk guling je kekadang tuh rs mcm dh beso je anak dare yg nih....

skrg dh pandai nk nyanyi2 yg best nyanyi buai laju2....."uwai ju ju...apai lik ane....pe alam ju....bunge....."hahahahaha lawak x???aish xbaik gelak kalo kiteorg gelak die mule pandai moncong.....

Friday, June 17, 2011

yong pandai main aaauuum cak






see yong airis dh pandai nk main2 ngan adik tp lawak'y die tutup mate adik almas bukan mate die hahahahaha tp adik tetap senyum.....die bile tgk adik senyum je mst...."ummie....ummie....baba...baba... adik nyum la!!!" (nada teruja jerit2 cket)....kiteorg pun wat la teruja jgk "wah adik senyum kat yong pandai yong trs la sipu2 senyum si yong'y....



ai la anak mcm2 peel kome kan wat ummie baba tersenyum aje :)

Thursday, June 16, 2011

cerita pasai adik dulu....

salam sume....ade ke yg rindu menanti update blog aku nih ha???wah ferahsan eh mcm ade yg nk follow feminat plak....si adik Almas Putri skrg berusia 2 bln ++ nk masuk 3 bulan....perkembangan semakin berkembang bokbok sampai xlarat nk pangku lame ye la 2 month 5.6kg ok....skrg rs'y lg naik kot...lepas abh pantang da ble nmpk tu senyum aje suke senyum anak aku no 2 nih...dh pandai ngagah gelak bunyi2....tuh yg syiok tuh.....


alhamdulillah setakat nih xde byk ragam bawak ke mane pun tido orait....die suke tgk tv tau mmg lain le dr Yong'y si Airis le.... lg die sgt2 la bagus ketika aku memandu dok dlm rage diam2 alhamdulillah airis dl mak ai letak je melalak melolong xtau la nape....



yong'y pun bagus dok je kat belakang idok le ngamuk nk ke depan nk dok ngan adik ke kan....dan bile sampai destinasi aku nk snap die akan mencelah muke suke enter frame k anak aku sorg lagi dan2 puji cantik hakhakhakhak




k tu je utk waktu nih nnt aku cite sai tido n main auuum cak deme 2 beradik

Wednesday, June 15, 2011

hadith~TAJUK : BERSUMPAH

Hadith:
 
Dari Abdullah r.a, Nabi SAW bersabda: Sesiapa yang bersumpah hendaklah bersumpah dengan nama Allah atau hendaklah diam sahaja.
 
Huraian Hadith: 
 
1. Ucapan seharian seorang muslim itu hendaklah senantiasa dikembalikan kepada Allah seperti; mengawal pekerjaan yang baik dengan Bismillah (dengan nama Allah); mengakhiri pekerjaan dengan membaca Alhamdulillah (segala puji kepada Allah); berjanji dengan ucapan Insya Allah (jika Allah menghendaki) dan bersumpah dengan hanya menggunakan nama Allah seperti wallahi, wabiIlahi atau watallahi yang bermaksud (demi Allah).

2. Sumpah yang sah ertinya sesuai dengan ketentuan syarak iaitu dengan menyebut nama Allah dan dibuat dalam keadaan sedar. Orang yang melanggar sumpah yang sah, baik secara sengaja atau tidak, wajib menebusnya dengan membayar kifarah yang secara terminologinya (istilah), maksudnya adalah denda yang harus dibayar ketika seseorang melakukan salah satu dari lima perkara berikut iaitu:
i. Membunuh.
ii. Zihar, iaitu menyamakan isteri dengan ibunya.
iii. Bersetubuh di siang hari dalam bulan Ramadhan.
iv. Sengaja berbuka puasa tanpa alasan yang diharuskan syarak.
v. Melanggar sumpah

3. Rasulullah SAW melarang keras perbuatan terlalu banyak bersumpah terutamanya di dalam hal jual beli sebagaimana sabda baginda yang maksudnya:Banyak bersumpah (dalam jual beli) menjadikan barang dagangan laris, namun menghilangkan berkah. (Bukhari dan Muslim).

Wednesday, June 8, 2011

jom pakat ramai2 masuk website kami.....

www.afiat.com.my click je ye hehehehehehe

ketawa penawar duka....hahahahahahaha


Ceritanya berkisar di sebuah ladang penternakan ayam yang terletak di
Gunung Semanggul.tentang sebuah peternakan ayam. Disana ada 5 Ayam
betina dan seekor ayam jalak (kira ayam jantan macholah) yang umurnya
sudah lanjut dimamah masa (cewah-cewah cam lam novel percintaan lak).
Karena merasa bahwa ayam jalak yang sudah tua tadi sudah melewati masa
suburnya, si pemilik ladang tersebut memutuskan untuk membeli seekor
ayam jalak lagi yang masih muda, tampan, segak, macho dan yang sewaktu
nganya. Dengan secara tidak sengaja hal ini membuatkan si ayam jalak tua
menjadi merasa tersaing. Lalu bibit2 cemburu dan hasat dengki menguasai
dirinya, mulalah diyer mengatur srategi. Lalu terjadi percakapan
seperti ini :

Si ayam jalak tua : Eh, kamu jangan serakah sgt kat sini.
Ayam betinanya kan ada 25. Kamu boleh ambil yang 15, bakinya bagi aku.

Si ayam jalak muda: Banyak hensem ko punya muka,tua tak sedarkan diri.
Hang tu dah tua dah tak larat dah so semua untuk aku sahaja.

Si ayam jalak tua : Eh...berlagak tul mamat seekor ni (jalak tua bercakap lam ati yer).
Saper kata aku tua tak larat lagi, ko jgn pandang rendah pada aku, kang aku sekeh kang...
Oklah, aku maleh nak gaduh ngan budak hingusan cam ko ni (jalak tua, menunjukkan eksennyer)
so apa kata kalau kita pertontonkan kemanchoan kita ngan mengadakan satu pertandingan.
Siapa yang menang boleh ambil semua ayam betina yang ada kat sini ayam ini.
Yang kalah kirim salam.

Si ayam jalak muda: Aku.. aku boleh sahaja, pantang dicabar ni. Kita nak buat
pertandingan apa ni... cabut bulu ayam ker (jalak muda membuat lawak loya beruk yer)

Si ayam jalak tua : Dak'ah! Senang jer pertandingan lumba lari. Sambil tersenyum kambing,

Si ayam jalak muda:Set

Si ayam jalak tua : Lumbanya 400M. tapi karena aku sudah tua,
aku minta untuk lari dulu di depanmu 50 meter.

Si ayam jalak muda: Boleh (dengan penuh keyakinan).

Maka pertandingan pun dimulai. Ayam jalak tua lari dulu 50 meter baru ayam
jalak yang muda lari menyusul dengan kecepatan kuasa extra gaban yang
mengkagumkan. Eh, baru kurang 1 meter menyusul, si ayam jalak muda ditembak
langsung oleh pemilik peternakan.
Kenapa?????

[jawapan ada di bawah]


Kata Pemilik : "Kurang ajar. INI AYAM JALAK-HOMOSEKS NI.
Asal setiap kali aku beli dapat yang macam ni SUKA SANGAT
KEJAR-KEJAR AYAM JALAK TUA AKU"

NiLAI MORAL : Jgn berlagak ngan org tua (depa banyak trick yer,)
HORMATILAH ORANG YANG LEBIH TUA DARI KITA...