Pages

Wednesday, November 23, 2011

kek lapis bumi versi eimah da bomb :p

ha hebat tak name kek aku hahahahahaha resepi nih dpt dekat sebulan dh...semalam dengan niat bulat dihati nak gak wat kek memandangkan en suami tak mau makan sebab die nak kuar dgn anakdare kami so sangat la senang hati coz xperlu la nk masak ble la fokus wat kek....tinggal la ummi'y ngn anak dare sorg lg baba tak mau bawak sebab nnt adik nk susu la ape la kan tunggu adk beso cket nnt baba bawak ye....

eh tuko topik ye....kek nih name kek lapis bumi original resepi dr sarawak kate'y....asal'y yg wane koko tuh rs nescafe aku tuko jd rs cekelat sebab ye la kan anak2 nak makan tak mau la letak kopi la nescafe ke kan....aku letak la koko emulco kat kedai buat kek nih ade jual.....jgn buh banyak pahit plak.....kome nak resepi ke???ble la try senang je barang'y ble tahan la

resepi'y ialah:

250 gm butter cup/mentega (1 bar kecik)
1 gelas gula kastor (aku letak kurang tak suke manis sgt)
10 biji telur gred A
2 1/2 gelas tepung gandum*
1 sudu teh baking powder *
1 tin kecil susu pekat
1 tin sederhana kaya
1 sudu teh esen vanila
pencelup hijau atau pape wane kesukaan sebab resepi nama kek bumi aku letak ijo
1 sudu besar koko emulco/nescafe *

* ayak bersama
* kalo pakai nescafe bancuh dengan 1 sudu besar air panas

cara2'y ialah :

dalam mixer pukul butter n gula sehingga kembang pai nampak wane putih dengan kelajuan tinggi ye.....pastu dah kembang kurangkan cket kelajuan masuk telur 1 per 1 k......pastu masuk esen then tepung ye yg dh di ayak sedikit demi sedikit jgn masuk sume skali gus ye petua nak bagi kek elok......pastu masuk susu pekat then kaya biarkan lebih kurang 15 minit pukul sume bagi sebati dan gebu......dah siap bahagi kepada 2 1 letak pencelup hijau 1 lg letak la koko emulco/nescafe.....kukus selapis demi selapis ye selama 10 minit setiap lapis atau sehingga nampak tak akan bercampur dengan lapisan atas'y....k last skali dh siap lapis'k biarkan masak selama 20 minit.....

selamat mencuba k

Tuesday, November 22, 2011

kaki ku lenguh2 hahahahahahah

gara2 nengok bola dari siang ke malam kau mau tak lenguh ate renjang2 kaki penuh perasaan macam aku pulak yang main bola padahal penonton kat umah kalo aku ade kat Stadium Bong Karno tu mau mat2 minah2 indon humban aku hahahahaha mak over nyah....maka kalah la Masterchef Malaysia sebab semalam idok layah #104 kikikiki.....

bile Indon sumbat gol pertama aku siap kate ngan laki aku nih kompem jampi sundal bolong hahahahahhaha mengong....pastu tak duduk aku paneh ponggong hahahahahaha tu yg renjang2 kaki nih udoh lenguh mujo idok ngigo bola kalo idok anak2 aku jadi bola hahahahahahaha

dah kul 11 anak2 dah tido gile sopan aku jerit kat bantal ha takut terkujat la plak anak2 aku baru la ye melalak melolong langsung ilang feel nengok bola silap diorg jadi bola aku kojekan hahahahaha gile ganas kikikikiki....mase nak abih sepak penalti gile debo ha bile menang joget sakan aku hahahahahaha gile main ngan perasaan nih SEMPUTTTTTTTT............HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA......kikikiki....

pg td mase nak gi keje idok nampak mat2 minah2 indon kiteorg siap kate arinih mogok tak koje mate bengkak banjir umah kalah semalam hahahahahahaha.....pape pun tahniah ye SKUAD AAAAAUMMMMM  MUDA :)

Thursday, November 17, 2011

Lemak Berkilo2

ha tajuk memang ade kene ngan aku.....aku makin gemuks....ate masak makan masak makan....mau idok ngepam....ngan laki aku pun jadi gemuks....hahahahahahaha sape2 tengok kami kompem tego....."lain skang kan dh berisi"...alah xpayah cover2 terus terang je k "wey le udoh gemok kamu" kahkahkah kan senang....tak terase pun sebab memang aku akui yg aku semakin demoksssssssssssss!!!!!!

seminggu 2 kali wat kek....kalo rajin kang aku wat kudap2 bengkang la pizza la donat la ha tak ke kalori tinggi sume tuh wakakakakakaka ha hebat la lemak2 masuk dalam badan kiteorg....superb la lemak joget2 dalam badan ni ha....kalo ujung minggu lagi rancak masak2 ate selalu In Law aku datang bertandang so order superb kikikikiki....mak ok jek tak kisah mak suke masak mak suke makan :P....tunggu la adik almas tak nyusu baru aku diet dengan betul....dah nyusu nak makan minum dengan betul dan nak susu produktif kene makan kang tak makan kering la pulak tak de zat la plak anak aku tuh....kikikiki....pastikan gemuksssss sihat yek :)

Monday, November 14, 2011

master chef sabri

ehsan dr google
salam uols.....ape kes tajuk ngan muka master chef kite yek....takde la tadi mase ambik anak dare dari sekolah tertengok la WHI TV3 tajuk'y makan dirumah nikmat atau lahap ish tak ingat la lebih kurang la tajuk'y kalo xbetoi kome tunggu la kat FB deme nengok balik tajuk'y....

suke dengan kate2 chef sabri nih....die kate hasil masakan mak die la die berjaye jadi chef...kelebihan makan air tangan ibu nih banyak antara anak2 cerdik tak degil sihat tubuh badan jadi kos perubatan pun kurang....lagi die cakap kalo nak makan kat luar bukan tak ble tapi pilih kedai yg bersih slesa....tp kat umah kate'y masakan terjamin dengan bacaan bismillah selawat tuh membuat'k perut kenyang sihat sebagainya.....wah menarik...bile pk2 yesss btoi la mak aku dulu bz macam mane pun mesti masak tambah mak aku keje shift tetap masak kami perangat je balik skolah....sedap2 jimat kos patut mak aku ble kaye :p alhamdulillah rezeki Allah....
nak kate'y syok la chef nih walaupun die tukang masak kat restoran kedai hotel bagai kate'y sangat mengagumkan aku...i'Allah kene rajin masak supaya anak2 dan suami sayang :)

Thursday, November 3, 2011

banjir di taman bunga raya

ha nih teruk gak la banjir slalu banjir gak kalo ujan lebat tp nih dahsat sebab titi batu kat parit hala ke kedai ble terangkat oooo bukan ringan bukan kecik besau oooo batu tuh....kiteorang tgh bersiap nak g umah mak kat kota lama mak sorang ayah g kl.... kuar2 umah ha hambik kau siap ade polis jalan atas bukit tu jam xble lalu tinggi air'y takat atas lutut cket ha tayar pun tenggelam kalo kete ko potong rendah nak mampos la kalo redah....so kiteorang tunggu reda kasi air surut baru ble gerak...takut gile kalo2 air masuk umah hahahahaha tapi mujo la start umah aku tanah tinggi air idok la naik ke ctu tp kalo ujan xbenti mau naik kot....aish suspen ooooo....
tak lame pastu bunyi bomba plak....ingat ape rupe2 tanah ujung jalan rebak....masya-Allah takut'y....takut2 g tengok jugak hahahhahaha tp xnampak nak turun ujan plak....so dengar bomba2 dok jerit2 aje....hope sume ok

Wednesday, November 2, 2011

peel adik almas

hai adik nih macam2 peel die skarang nih....nih semalam tengon yong minum botol nak gak padahal kat umah ummi ade ngamuk xtentu pasai...memule kompius ngape die nangis2 jerit tengok tarik2 botol yong aish bagi la aku botol die tuh kene perah plak susu kat die ha abis gak sejak pandai pegang botol nih aje gemo....gigih la ummi perah cket jek 2oz jek ha gumbira bukan main....

geram btoi dah abis susu kita mandi then kite tocang rambut plak ye kikikiki :p sabo je la dapat ummi macam nih ye dik
tomey tak saye ??? :) hehehehehehehe saye rela sebab ummi nak ambik gambo cantek tak???? :p