Pages

Monday, October 31, 2011

menjengah kedai emas.....

wah tajuk gempaq jek....ala biase la dh anak pompuan bg aku perlu ade seurat rantai pelaburan mase depan....nak kate aku nih ber-wang sangat  tak la kan simpanan utk anak2 tu ade la cket2....style aku ngan hubby kalo target satu bende tu mesti kitaorg wat ape saje utk capai target tuh....bukan ape takkan nak bende mahal2 pastu terus ko hambik terkangkang la weh.....lain la kaye raye duit beribu riban...beribu riban pun payah gak juta2-an (eh adekah perkataan nih???)....

eh ape aku merepek nih????tak tadi ajak hubby aku g kedai emas kat kole tu ha saje nengok2 bape ragok seurat rantai untuk anak bertuah aku sorang lagi...si kakak dh ade adik plak kan....mule aku ingat nak change la yg kakak ke adik then beli yg lain tp hubby cakap ala dh beso nanti pulak kire'y bio adik merase baru gak....aish...pk2 balik btoi la kan sian plak adik yg kakak asyik dapat yg baru jek....so p tinjau2 dh dapat harge bape....kene balik diskas goncang2 tonggeng2 tabung kat umah....(bukan tabung anak ye tabung mak pak ) kikikiki....so kene decide la nk p beli bile kan....so wait n see yek :)

Saturday, October 29, 2011

14.05 pm

"yang....ade message nih dr td dh ni kot la urgent sbb xbenti2 ade je message masuk..." aku kat dapo tengah membasuh pinggan2 lepas suma makan biase la rutin harian....lagi pulak mother n brother in law aku datang makan tengah hari......

 me     :"abg tolong tengok sape????"
hubby :"no name la yang tapi die bgtau nak nikah esok....ade ke kwn ayang kate nk kenduri yg terdekat nih????"
me      : "ntah la plak xde lagi baru ade angin je kompem tuh tidak...."
hubby  :" ce tepon kot la org salah no message kang tak pueh ati"
me       :" ok "


ha bingung aku sat....call la aku pun pastuh tanye sape nih???rupe2 si nasha A.K.A syera.....gelak sakan aku dengo cite die....tu la kate'y janji Allah sape tak dapat mengelak sejauh mane nak lari ke nak hambat belum tentu dapat sebab janji Allah itu pasti betul la kite dok sebut2 kite hanya merancang tapi Allah yang menentukan.....

selamat pengantin baru buat sahabat aku NURUL INSYIRAH BINTI MOHD ISHAH dan suami....semoga berbahagia hingga hujung hayat kalian....aku tumpang bahagia utk korang

Friday, October 28, 2011

almas putri turn 7months old today










salam semua....saya almas putri binti abdul halim....hari ni saya tujuh bulan....nak tau tak saya dah pandai ape???saya pandai mop umah dengan baju yang saya pakai...sebab saya suke nyulur merata kadang2 saya suke sangat golek2 sebab lagi cepat sampai hihihihi.....ummi selalu marah saya sebab saya suke mengutip tiap kali saya nampak benda2 mesti saya nak kuti masuk mulut jadi ummi akan jerit panggil saya supaya saya tak masuk dalam mulut...ummi selalu jerit macam nih "adikkkkk!!!!ha buat ape tu???nak kene balun nih"....tiap kali ummi panggil mesti saya paling saye sengeh aje :)
saya suka makan jugak hari2 ummi masak untuk saya sebab kalau saya tak makan saya tak ble tido lena sebab saya nak makan nasi jugak susu pun mesti la saya nak susu ummi jek saya minum dengan banyak'y sebab saya nak membesar dengan sihat hehehehehe ble tinju ngan yong sebab yong slalu smack down adik....sekarang ummi cakap lepas sembelih kambing adik lagi ligat pai ummi sakit badan2 sian ummi tapi ummi sayang adik tak pe nanti adik dah ble jalan lagi ummi susah nak hambat kikiki...k la adik harap adik sihat tak susahkan ummi ngan baba....lepasnih adik nak memanjat plak :p

Tuesday, October 25, 2011

hari tua ku.....

bangun je pagi alhamdulillah aku masih diberi oleh Allah nikmak kehidupan boleh bernafas....usia makin bertambah amalan masih ditakuk lama....aish mudahan dengan penambahan usia nih menyedarkan aku semua tu....rasa semakin tua dengan rumahtangga dengan ada anak2 buat aku rasa makin bertambah usia....everyday umah tak penah sunyi.....

pagi2 baba n anak2 dah menyumbangkan lagu hahahahahaha so sweet la....en hubby tanye nak ape????wah siap tanye2 nih.....aku cakap mmmm nk intan permata belian ble????nipu btoi tak la aku cakap ape2 la yg ikhlas dr hati kan....(cewah ye ye jek...haip mmg ye la caye la aku kan isteri solehah kuikuikuikui).....kate'y nak wat kejutan....tunggu dan nantikan la ape die eh......aku idok le mengharap pape pun....ala biase2 je sampai umur sampai la idok le beriye nak pape kan.....

ape lagi nak merepek aku pun tak tau.....mudahan kehidupan aku diberkati olehNYA dengan pertambahan umur nih ye.....

Monday, October 24, 2011

selesai 1 sunat muakkad (aqiqah almas putri & mya awatif)~ alhamdulillah

wah adekah ini almas putri n mya awatif????tidak nih adalah mak2'y yang mengancam gitu hahahahahahaha mak2 kene la lebih2 same macam diraikan :p









ha tengok kalo naik buai baby dah tua....aish fenin mak2 sorang memanjat sorang merangkak2 kakak2 yang maintain cun ha cayalah kakak2 nih tak la wat perangai baik2 aje....tak le pengsan kikikikiki....sume berjalan dengan lancar alhamdulillah selesai dah mana yang patut lega....dua2 anak dh settle aqiqah.....syukur sangat dapat menunaikan sunat muakkad walaupun tak wajib hanya bila mampu sahaja....

menu aqiqah kambing masak kurma, dalca, sambal ikan kering n ulam2 sambal tempoyak yg aku wat memang terangkat pedas hahahahaha sambal tomato n kiteorg buat kerabu mangga pergh sedap oooo sebab aku yang buat hahahaha lebih kurang 40 biji mangga atas pokok mak aku gigih aku sagat pai lenguh tangan sampai arinih tak ilang lagi sebiji sekilo berat'y.....hihihihihihi



selesai majlis kite sambut hari jadi pulak bagi aku in advance untuk airis belated la n that day adalah yong....so kiteorg pakat la wat same2 potong2 kek aje :p gatai tua bangke nk sambut yek....



dah settle semua majlis semua orang dah balik penat2 la bagaikan tapi ade la sedare mare yang kat umah lagi dok golek gelantang yang paling sedap diulit mimpi 2 puteri lagi tak sia2 sewa buaian tuh ha saksikan yek
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


nih je la corat coret yang dapat aku tulis selamat membaca dan terhibur yek tengok la gambo2 kat bawah ni yek tak larat nak cite lenguh tangan tak ilang lagi layan je ye



Thursday, October 20, 2011

berdebar2....

ceh tajuk tak oleh bla....korang rase2 aku berdebar2 pasai ape???adakah aku mengandung lagi????bukan tu la tapi berdebar2 sabtu nih majlis aqiqah dan berendoi...anak2 dh beso nk ke deme dok lena dalam buai tuh???yang berdebar2 adalah takut deme memanjat plak buai tuh ate anak2 dah beso panjang :p....aish tunggu cite kenduri tu nanti k cmne.....

Tuesday, October 18, 2011

pekerjaan dulu dan sekarang

jeles tengok blog kawan2 aku dok cite pasai pekerjaan diorang.....kikikiki mak jeles nyah!!!!cewah kawan2 aku dok cite pasai diorg sangat best jadi tingin la nak tepek aku punye cite plak kan....yang sorang hair stylist sorang lg lawyer k not lawyer buruk die lawyer comel.....:)

k cite pengalam kerja dulu2 la ye....first skali aku penah keje adalah tukang basuh pinggan kedai makan + casher +pembancuh air + ambik oerder kedai makan tu ok cewah tapi memang ye pendek kate sume aku wat masak je tak...nk fengsan mujo la kedai makan tuh mak sedare aku so ble dapat makan free terbaekkk!!! hehehehehe dulu ingat keje kedai makan senang tapi Ya Allah gile penat nak mati tapi 1 je paling syiok bile kite meniaga habis kau licin tak membazir....

k pekerjaan kedua yang penah aku buat jadi cekgu a.k.a ustazah hahahahahaha ye la ngajo sekolah agama kau ngajo math pun ustazah memang begitu diajo kene panggil....masa tuh macam bingung ate ngajo sekolah rendah so kita kene jadi sama macam diorg dari segi tulisan kau tak boleh tulis sambung2 kau tulis sebijik2 huruf kalau tak mati kau nk tunggu diorg salin kalo darjah 5 or 6 so far ok la tapi dahjah satu hambik kau kalo kau tulis belit je siap la diorg tak mau belajo siap main bila tanya kenapa jawab'y "saya tak paham la tulisan kat depan tuh"....aish mase tuh baru la aku teringat aku kene jd macam diorg tulisan kene terang lagi bersuluh....pengalaman yang aku tak ble bla adalah student berak dalam kelas...tengah ngajo tetibe ade 1 bau mengancam nk fengsan siap ade bunyi nangis2 dalam hati aku mati la aku kali nih hahahahahahaha....terpaksa la aku settle'k sume tuh mujo la aku steady cewah!!!! bile time hari guru aku terpakse angkut 2 kotak beso ye hadiah terharu gile rupe'y ramai anak murid sayang aku sob....sob...sob...terharu kau tau.....cikgu yang lame kat situ pun xsebanyak aku....heran aku sampai cikgu2 lain pun kate garang2 pun anak murid sayang....wah gtu...aku memang garang k i mean tegas kalo kau tak siap keje aku bagi sila duduk di belakang kelas dan jgn duduk2 sampai la kau siap keje kau sambil dengar aku cakap kat depan dan akan aku soal balik ye xdapat jawab double hukuman fuhhh gile kejam kan

then lepas jd cekgu dan keje aku sekarang adalah sebagai eksekutif pemasaran....position aku kene la jaga hal2 berkaitan marketing....macam mana cara kau nak market kan produk baru....aku kene pastikan payment dari ejen yang ade....korang ingat syiok ke pikio sai duit sakit pale ooooo nampak senang tapi fenin ooo bile bos tanye payment dah masuk????kenapa barang ble lepas kalau hutang xsettle on time?????sape yang dipersalahkan hakak jugak....dalam pade tu jugak bos akan tanye aku lagi cmne nk market barang lain bagi semua tempat tau....ha perah la pale otak kau idea....tak cukup pejabat umah pun kau kene tanye k....jadi aku sekarang sedaya upaya la mengkomersialkan ape yang ble aku buat....mengkome la kawan2 mcm ooi thanks sudi membeli banyak dan menjual barang2 aku n mengkome yang slalu order n beli terus dari kilang :) i love u alls so much muuuuuaaaahssss.....sekarang kene gigih mencari lobang yang ble wat duit seorang dah dapat membantu :) thanks a lot....doakan kejayaan ku ye

Wednesday, October 12, 2011

adik almas demam ruam rupe'y....

hai sekarang nih musim demam la batuk la selesema la dan macam2 la sakit'y...my doter yg no 2 tuh demam 3 hari dan 3 malam gak la aku xtido sebab takut panas sangat aku pun cuti la sehari kebetulan mak pun tak sihat kalau tak mak xbagi cuti ate koje bukan jauh tambah koje ngan pak aku sendiri kan xde hal la ko nk gerak pantas ke rumah.....aku nih xble gelabah over kalo panas last2 g gak la sepital sebab tetek aku dah bengkak tau merenin je kalo belon cucuk kompem pecah meletup dengan hebat bukan sebab ape almas tak nk nyusu sangat sakit tekak nangis pun serak suare...xble jd kene bwk jumpe dokter gak...

pegi la ari ke 2 die demam sebab dh nekad nk bawak kalo xkebah...dokter cek tekak gile kau aku tengok merah menyala siap luke lagi patut la menjelejeh je ayo liur xnak nyusu plak...tanpa kerelaan terpakse la bg antibiotik aish kalo nyusu kerap kompem xyah makan tp ape nk buat dh xble telan terpaksa la bg makan ubat....pas 4 hari demam n now muke die dh kecut nampak la bintik merah mcm ruam mule kat pale then muka pastu badan pastu kaki sah la demam ruam..........

dulu sebelum demam muke'y eh ble beza...sila tengok ye di bawah
setelah demam ni la rupe'y sian beno ringan jek rase xpe la demam nk ringan badan pun ya nk lesak lg kan
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

xpe la dik mudahan cepat sihat ye ble gelak2 lame adik tak gelak ngekek :p

Wednesday, October 5, 2011

yeah....airis turn 2 years today!!!


sayang ummi dah makin besar....nih masa anak ummi umur 1 hari rasa macam baru je anak ummi lahir tapi dah 2 tahun anak ummi atas bumi Allah yang amat hebat.....
anak ummi dh masuk setahun lebih.....cepat masa berlalu dan arinih anak ummi dah masuk 2 tahun....anak ummi semakin pandai bijak banyak cakap....semua orang kata ikut ummi kalo ikut baba senyap hahahahaha tak pe la hari2 rumah tak pernah sunyi sebab anak ummi suka bercerita itu ini apa yang anak ummi nampak...macam semalam anak ummi nampak train lalu kat umah kita anak ummi cerita semangat sebab ummi tak ikut jadi anak ummi pun rancak bercerita sampai ummi tak tahan nak ketawa...alahai anak ummi petah bercakap...alhamdulillah mudahan anak ummi petah dalam mengingati Allah juga ya...semoga anak ummi menjadi anak dan hamba yang solehah semoga panjang umur dimurahkan rezeki serta diberi kesihatan tubuh badan sayang