Pages

Tuesday, December 16, 2008

pelbagai petua utk kak wa....

Petua Pertama

Ini ada satu petua untuk menghilangkan parut.Petua ini menggunakan daun lidah buaya untuk membantu memudarkan parut (tak kira parut jerawat ke atau parut di badan).

Caranya adalah dengan mengambil daun lidah buaya, buang duri di kiri dan kanan daun. Kemudian buang sedikit kulit daun tersebut untuk mendapatkan lendirnya. Sapu lendir daun lidah buaya tersebut pada parut di muka atau badan.

InsyaAllah parut akan cepat sembuh terutama sekali parut yang masih baru. Ingat, jangan tunggu lama-lama, jangan biar luka/parut dah jadi kehitaman baru nak cari daun lidah buaya ni yer...


Petua Kedua

Ambil sedikit asam jawa, kemudian ramas dgn mencampurkan sedikit air. Jgn terlalu cair. Selepas itu, sapukan pada tempat yg berparut. Biarkan sehingga kering. Seelok-eloknya lakukan pada waktu malam sebelum tidur. Insyaallah ia amat berkesan utk menghilangkan parut.


Petua Ketiga

lagi satu cara hilangkan parut - guna kulit pisang emasbeli pisang emas, isi nya dimakankulit yg bahagian dalam tu gosokkan kat tempat yang berparutinsyaallah akan hilangselamat mencuba

Please take Action!...

Please take Action!...









This is what the 'NIKE' company did ......'NIKE' company wrote the name of 'ALLAH' on the shoes & from the back so no one will notice this .....tolong la berhati2 ye pastikan semasa nk choose pape pn kene check double check lg bagus...same2 la kite berhati2 dalam segala hal

kakak ipar ku syg yg kreatif...thanks....

semangat kak wa dtg umah nolong pe yg patut utk hantaran...kalo hrp aku....masyaAllah pe pn xjd al-maklum la tgn aku keras xberseni langsung dr ade rupe nnt langsung udah rupe ape je brg2 sume tuh hehehe...2 malam kak wa meninap diteratak kami hehehe (yeye je teratak)....yag aku nyongket je koje'y (mak aku la kate tp mmg pn hahaha)....kak wa pai skt pale mane tak'y dahi'y kene cium xtau la xmau ilg sian die....aku igt nk snap la kak wa tgh smgt wat tengkolok tp sbb dahi kene cium idok la aku ambk hehehe tp xpe ade hasil tgn kak wa yg b'jaye aku snap tp idok la ade muke hehehe....






mase kak wa buat brg nih yaya xmeragam pn...bgs btoi yaya nih...alahai rindu plak rase geram nk peluk2 nk cium pipi yg tembam bagai dipam tuh hahahaha...sape tgk pn sure nk gigit pipi die n peha sgt sedap k...best btoi hehehe






korg geram x hehehe aku xble tahan tgk peha n pipi die bagai di pam2 jek dpt ngn aku siap la kene cium hahahha

Monday, December 15, 2008

gathering...ops yayat's & ajis's wedding la & kasut ilg....





pada tanggal 13 disember 2008 adalah tarikh perkahwinan yayat n ajis....admirer aku suatu ketika dl zaman hingusan lg hahaha...sape yg msh igt????treeetttt.....bio la jd kenang kenangan huahuahua...sgt best la b'seri2 muke yayat n ajis....jeles aku tgk diorg meriah btoi kndri'y...turn aku ntah la blm tentu lg semeriah diorg....(pesal sentimental plak)hahahha


sblm b'gerak umah yayat aku ngn Mr. H, beh,amy n adk aku nk benti jap kt R&R bukit gantang nk ambk kad kawen si yayat kt bonet kete tp dr jauh aku rs cm kenei je si baju merah jambu yg agak menyogholang wane'y hahahaha sape lg cik uya kite la hahaha aku memule mmg nmpk die dl...xcye jap tgk nih



hahaha korg tau pe si uya kate die sj je nk bg ajis nmpk die dr jauh hahaha klako btoi la si uya kn aku xtahan gelak...tu blm smpi umah kndri udah kecoh tepi jln sume org dok usha2 je tp mcm biase kte ttp rock hehehehe....destinasi memule ktorg umah yayat la kt bagan serai....pergh kt ctu la kasut aku ilg dok galak sgt ngn pengantin hahaha xpe la bkn rezeki aku ngn kasut tuh...aku pn ngadu le kt Mr. H (sj je perayat nk kasut br hehehe) die pn kate xpe la nnt peh kawen kte beli baru ye kte beli kasut yg mcm tuh jgk (aku dgn senyum meleret sgt suke walaupun utk tenang'k ati aku)....kt umah yayat posing bkn main....layan je gmbo2 nih


nih la kasut aku yg ilg












nih gambo kt umah yayat....k ade kt umah ajis k jom kte layan la pe yg ade ek heheheh....tgk si uya semangat dok sebelah ajis....sabo ye uya die da jd laki org ko tuh pn xlame lg...hehehe ade gmbo skandal pn ade oooo nasib Mr. H xnmpk hahaha xpe2 mar pn agak s'suite ngn bju si bullah hehehe....k enjoy ye...





Friday, December 12, 2008

g kdai pengantin....

smlm da janji ngn org kdai tuh nk bwk bju utk match sampin ngn vale n aksesori skali la...kang main ambk jek pelik bebeno le rupe kn udah jd buah mulut plak kene ngate la smpi abh kndri pn org dok b'cerite hahaha btoi dok....

biase la kedai2 pengatin nih kebanyakkan peneraju'y sume nye mak nyah....tp xksh la maskulin ke ato sebalik'y...lgpn kdai tuh kwn Mr. H punye sape lg nk tlg kwn kalo bkn kwn sdr kn...so sprt yg dijanji ktorg pn pegi la after office hour...service die best la bkn nk kate die match'k sume sgt padan...kalo mcm baju kite nih wat kain payung ke die pn cdg'k vale cmne...so best la jgk siap diorg suh test nak bg btoi2 padan...tgk la Mr. H aku segak gile hehehe




gmbo yg di candid oleh aku peh tu pe lg Mr. H kate nnt la bg sedia tp mmg sengaje xmau ambk yg get ready hahaha sgt suke tgk candid2 nih br best kn hahha ade lg satu nih gmbo Mr. H xsuke sbb die tgh ngembangkan idg'y hahaha jahat aku nih


huhuhu sgt tkt aku skrg nih rs mcm mase cpt beno b'lalu tgk la arinih da ari jumaat ade bape mggu ato pndek kate pjg cerite ade bp ari je lg xsmpi 20 ari je lg...huhuhu tkt'y aku!!!esk umah yayat n ajiz jom pakat p ramai2

Thursday, December 11, 2008

Demam+Eid Adha+yaya ble meniarap

msk arinih ari yg ke 6 aku xbp nk ok demam da ok cume suare agak serak dan beso tp slow gile pai aku pggl org pn org wat dek je kt aku hahaha...tp xpe la aku phm deme xdengo...aku blk kedah ari sabtu mmg sokmo aku raye sane xkire la raye puase ke raye aji ke sokmo kedah la pilihan ku hahaha....blk awei sbb raye isnin so ble la wat ketupat daun palas kn mmg mknan tradisi time raye wajib ade....aku dr kuale da mmg rs mcm xlrt da mgkn sbb dok punggah2 umah dok siap2 brg hantaran kn jd dok ngadap tuh wat aku jd xlarat....dok ngadap bnd nih kene teliti da xde sape nk wat aku la jgk kene wat huhuhu






huhuhu da ngadap nih 2 3 ari ngemas2 umah blk kmpg plak peh tu singgah la pasar mlm nk beli brg2 utk wat pe yg ptt esok'y...mase tuh aku ok je lg ayah aku pn beli la air tebu sbb aku hantu air tebu aku pn sedut sepuas ati...tgk la mcm2 beli punye smgt nk raye tp nengok le muke aku ha...udah xt'daye....



































then tekak nih tingin plak nk mkn laksa kedah fuhhh sedap tuh....aku pun melantak la laksa tuh sbb slalu raye mak long aku slalu wat tp thn nih xde sbb naik aji...pe lg aku lupe org kate demam2 xble mkn laksa nnt lg trk huh mmg dahsat xbgn aku skt urat beb....org dok wat ketupat aku dok capture gmbo deme pn ape lg t'kejt la hahaha ptt'y aku pn kene balut ketupat skali tp da xbgn huhuhu tgk la makcik2 aku dok balut ketupat korg pn ble blajo....











semangat ooo wat sampi t'lupe ttp api pas rebus tuh hahaha pe lg garing la yg bawah mujo xhangit...garing2 pn laku ooo laku kt si adi la pulun mkn...peh mkn mkn lg xtau la perut't tu space byk mane lg....yg riso bkn pe tkt skt perut jek tp mujo la xpape....tp nangis gak sbb aku ngusik die hahaha sj suke ngusik bkn slalu hahaha aku ngusik xmau bg rendang sbb die kate aku xcntk eleh adi mmg gtu kdg2 ibu die yg cun tuh pn die kate buruk hahaha dahsat ank itu...tok wan aku asyik ke dapo tanye ade wat nasi kapit x hahah (nasi impit la) tu faberet die tuh tuh pn kalo mkn xigt dunia hahaha jahat btoi cucu tok wan nih ngate...ampun tok wan























tomey kn ank terune tu walaupun nangis hahaha pg raye tuh sume org g masjd smbhyg raye uwaaaa sdh'y xdpt g sbb'y trrretttttt! hahaha sggh tension di saat itu sume pkai bju raye tp aku trrretttt pkai bju tdo lg hahahaha...pg2 slm mak ayah sedih plak bile peluk mak ayah sbb last aku raye ngn diorg next year aku raye ade suami so xtau la kene gilir2 la kn tp kalo Mr. H nk blk sokmo kedah ok pe hahaha ye sgt la kn....tp ntah la....







then ptg raye dlm kul 4 grk blk kuale la coz aku ade intebiu esok'y hahaha dlm xlrt2 aku g jgk tuh...sblm blk best'y tgk yaya igt ngamuk nk pe...rupe'y xdpt nk meniarap sbb bdn die blm ringn lg...sgt bijak dan advance dr bayi2 lain ye...dlm pantang dh pndai agah2 nih sgt hebatkn ank dare nih...














cayalah yaya akhir'y b'jaye gak sebyk 2 kali...sgt riang dpt meniarap suke tgk muke die kalo gelak sampi ngange so cute ....ampun ibu jgn mrh letak gmbo tuh hehehehe....



Wednesday, December 3, 2008

kenduri puan odah....

huahuahua odah sudah jd puan skrg nih...xpe odah tu permulaan ke alam baru so jgn seday2 k kalo kene bangun awei hahaha (aku nih mcm la bgn awei sgt).....aku smpi same ngn rombongn laki'y si along (A.L.O.N.G along A.L.O.N.G along>>>>>nyanyi same2 ek)....odah sgt menawan ye hasil dr kerje tgn CIK OOI dr NURUL SALOON (wah promote plak)...kalo xcaye meh pakat2 kte tgk wajah odah yg cun hasil solekan CIK OOI....taraaa.....




cun gile kn.....


ramai gak la kengkawan yg dtg umah odah nih dlm dok pk sape la yg nk dtg umah die...kn ramai tu odah...havoc lg kndri ko siap ade makcik2 tanye nih sume dr mane?kwn sape?hahahah nmpk sgt le riuh rendah ktorg nih...tp plg best'y ko nih odah sempoi xde control2 da jln ke ckp ke hahaha tu sgt menarik ye...pengantin yg sgt okey cayalah...





tgk le gaye2 diorg nih...nih la yg wat riuh umah puan odah nih sume'y kasi gegar satu taman kampung simee lintasan meteor....hahahha cayalah ain tuh segan silu cewah....jap2 ade lg nih






nih plak pengapit puan odah CIK JIYYAH...tu pn xlame lg akn jd PUAN JIYYAH ye hahaha nih time dok tunggu si along la a.k.a EN NAJIB....tgk la gaye sempoi odah....tp gambo yg nih ble msk dlm mjlh contoh isteri solehah....






tgk2 sume nih la contoh isteri solehah nyambut suami salam baguih2 alhamdulillah igt ye sume nk dpt kaf ba ra kaf alif ta nun....pe die sume???>>>>>>>>>>keberkatan hehehhe...so aku pn ambk berkat gak la dr odah sbb aku pn xlame je da lg hahaha debo weh....





piiiiiiwwiiiiit!!!cayalah ade bakal pengantin plak hahaha aje nk gedik ambk berkat dr odah bg seri aku naik cket huahuahuahua....xsgke la plak hubby aku pn ikt tema...aku mmg la nk ikt tema...hahaha cayalah....ops ade lg gambo nih jap2






nih la org2 yg ikt tema baju kawen pn odah tgk....cun gile kn hahaha (bio la xde org puji bio aku puji sdr) ngeh...ngeh...ngeh....ade lg





eh eh...nape tu ain?ko nk g mane tuh? alalalala tunggu la jap weh...jgn la pegi...hehehe aje je tuh


ooooo ain kene dok blkg rupe'y sblh ya po'....tu nk bg imbang gmbo je cameraman odah srh ....ade ke lg gmbo ek nnt i tgk jap ek...itu aje la kot aku ade hehehe korg upload la yg lain ek...

Monday, November 24, 2008

minggu yg sgt strees....

ari sabtu aku g penang...dr umah aku b'tolak kul 7.30 lbh kureng la...aku grk ngn mak n mak andak aku coz diorg nk blk kmpg sblm tuh kene ambk adk aku kt USM...aku yg drive ayah aku x ikt kate'y die byk kndri kendare nnt x g org xdtg mase aku kawen nnt..so ayah aku pn mcm brt ati je nk bg aku bwk jejauh nih...so die pn suh kwn2 polis'y standby kt jalan raye tuh suh tgk2 kete yg aku bwk huhuhu dahsat btoi kerisauan ayah aku...then setiap 10 mnt he will call my mum...mummy aku pe lg dok runsing la asyik tpn jek...last skali mummy aku da xthn die pn ckp "ayah nih buang tebiat ke?sblm nih xpnh2 nk tepon kerap2..."huhuhu dahsat ayat mak aku...peh tuh trs ayah aku xtpn da sedih agak'y mak aku ckp gtu hahaha....bio la diorg yg settle sdr...then ayah aku tepon lg nk tau kali nih pe die ckp???hehehe suspen x?ayah aku kate kwn polis'y nmpk kete aku bwk pecut melebihi had yg ditetapkan 160km/jam huhu alamak t'lebih sudah!!hehehe so kire kene saman la tp kwn ayah aku punye pasai xjd la saman aku thanks ya hehehe...tu sume kete herier tu la aku nk lari ke kiri die nk ke kiri kete honda blkg udah nk dekat aku die pn hon aku...aku nih pntg aku pecut aku kejo blk aku hon pjg padan muke...igt aku p'puan sesuke je ko tuh laki nk hon2 aku....then aku pn slow la kmbli kepada kelajuan yg ditetapkn hehehe...smpai jek pinang rehat jap....



aku pn g la jln2 kt penang bwk mummy aku g queensbay...tmpt shopping yg sgt besar yg m'buat'k kaki aku sgt lenguh aku pn duduk la rehat dan lg snap gmbo kaki aku hahaha...aku pn singgah body shop aku g cr eye liner...hehehe dpt jegek akhir'y setelah mengumpul wang ari2...








hahaha lihat la kaki ku yg ntah pape




then smbg jln blk dr kul 10.30 kt ctu kul 1 br gerak nk kuar tu pn x abh lg jln t'lupe plak aku nk snap gmbo ctu pnt gile pai lupe nk snap...then aku pn grk la ke kmpg umah tok wan aku...smpi lbh kurg kul 2...then aku pn dok rehat2 sane t'tdo hehehe tu je la keje aku kalo dok kmpg...then kul 4 tuh aku call mak teh nk ckp xyah wat vale coz aku nk sewa jek mls nk wat nnt xpkai gak...then mak teh pn ckp "nnt mai la fitting bju da siap..."then aku pn kate "esk je la arinih pnt la nk p memane"...die pn okey ajek....







esk'y aku pn g la fitting bju sblm aku blk kuale...wah mcm xcye jek bju aku da siap hehehe pdhal da lame tp aku jek mls nk tanye hehehe tmbh skrg tgh weng2 lg...huhuhu sgt stress ye skrg nih...mcm xde perasaan jek nk kawen mak aku tuh dok kalut la skrg nih mane x'y ade 4 mggu je tggl...pejam celik udah hampir...aku nih je relax...mak aku potpet xabh2 hahaha...bio la asl'k mak bahagia...baju2 aku simple jek idok beriye coz aku wat aku nk pakai blk bio la org kate buruk janji aku suke' hehehe...





nih baju untuk umah aku



simple je kn idok le beghiye kn...bio la org kate xlawa janji ok la tutup aurat ewahhh....




nih baju nikah aku

baju nih agak seksi wooo mak aku kate hahaha tp biase la kain shifon...kain die tuh jrg cket...xpe nikah jek pkai kejap je pn kn hehehe...yg psti aku rs sgt pnt arinih xtau nape...mgkn otak aku xbp nk ok kot...buat ain ko jgn ambk ati la ngn aku...bkn aku xnk letak name ko tp xpe aku da edit pn...tp kang aku hrp2 ko dtg tp last2 ko xdtg ko ckp ko cuti tp idok gak muncul2 sdh aku jek...so kalo korg ade terase ngn aku, aku mntk maaf ye...

Friday, November 21, 2008

uwaaaa....gemukkah aku?

aku nih bile nk kurus....aku bkn'y x exercise bkn xkurg mkn...lg aku xmkn ade la...tp ntah bdn aku ttp mcm nih...adoi nk mkn ubat kurus no....katakn xnk pd ubat hehehe...ish...cmno nih?pe yg ptt aku wat nih?aku kalo ssh ati lg mkn okey jek skt pn cmtu gak...pe yg ptt aku wat nih?


nk kawen xlame da...cmno nih?ble ke aku nk kurus nih?....erm...pe la nk jd ngn aku nih...huhuhu tu la soalan yg ari2 akn muncul dr mulut aku...mmg aku b'syukur yg aku x sebeso malik noor...huhu...sgt sdh k skrg nih....


plg aku tkt nnt bile tibe ari aku kawen org dok nengok aku nih gemuk tp laki aku kurus...sure org ngate aku kn...xpadan la pengantin tuh....uwaaaaaaaaaaaaaaa tkt'y...ngape la skrg aku dok rs weng2 nih....(gyah...ko jgn mrh aku eh)...tp mmg tuh la yg aku rs skrg...ati cpt beno jd kecik smpi kdg2 rs xde ati dn perasaan...huhuhu (gyah, ooi ampun jgn mrh....)...skrg nih xsmgt lgsg nk wat pape nih...rumah pn aku mls nk siap mcm sblm2 nih aku wat jgk...(w/pn hakikat'y aku mls) huahuhahua...


aku sgt t'tekan skrg nih ye...sgt serabut rs mcm mental sekejap...huhuhu nape la aku jd gni ya Allah...huhuhu sdh'y rs di saat ini uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa



nk tgk gmbo aku yg debab di kala ini huhuhu nnt jap aku cr ek nk upload....pesanan buat gyah dn ooi jgn mrh aku ye...n pesanan buat nama-nama seperti berikut kehadiran anda 27 dec amatlah di harapkan dan hukum yg aku bg adalah wajib hehehe


berikut adalah org2 yg pntg wajib dtg


ooi,gyah,odah n husband,beh,mar,fatin,wa n dollah
ain(kalo ko free n ade cuti)


hehehehehehehe



tembam dan debab kn??

::nota kaki~aku xwajibkn yg lain bkn b'mksd xpyh dtg tp aku tkt nk b'hrp...name2 yg sbt tuh slalu join kalo aku invite....

Wednesday, November 19, 2008

dr perut ibu...manusia akhirnya kembali ke perut bumi....


sudah ketentuan Allah s.w.t...setiap yang hidup akan kembali kepada penciptaNYA....hidup ini semuanya sementara tidak ada yang kekal...apabila Pencipta mahukannya maka tinggallah teman tinggallah saudara tinggallah keluarga tinggallah kekasih tinggallah anak tinggallah semuanya...yang di bawa hanyalah ilmu didada sedikit atau banyak itu tidak mampu kita hitung...


pagi td aku dikejutkan dengan panggilan dr anak staff aku lbh kurang jam 5.50 pagi...aku nih nk mrh la jgk sape la tepon aku pg2 bute nih...celik mate tgk no yg aku xkenei....sape plak la...xagkt tkt urgent aku pn dgn suare serak br bgn tdo trs ckp..."hello...sape pg2 nih?" bdk tu dlm sdh2 ckp..."hello k.shima, ni nan nih mak da xde..."aku trs m'lompat duduk..."ha?pe die?skali lg..."utk memastikan aku nih xmamai...die pn jwb..."mak da xde"....aku trs t'jelepuk bucu katil....innalillahi wainna ilaihi rajiu'n....


br 2 ari lps aku jmp die dtg kilang coz nk smbg cuti...kate'y xbp lalu nk keje lg sbb jln pn t'huyung hayang...nk jd cite aku msk ofis lwt cket coz skt prt...aku mmg la b'hajat nk g umah die nk anto kad ntah mcm mane t'gerak ati aku nk bg awl kt die wlpn org kt kilg nih xtau aku nk kawen bile...elok aku smpi die pn kate "kak nk jmp imah jap ble?" aku nih mcm biase wat lawak bodo..."ha?nk jmp saye?tkt'y....hehehe memain jek ckp la pe die?"lame gak aku ckp ngn almarhumah die cite la die xlalu mkn nk mkn tp asl msk mulut tekak mcm kene cekik hrp minm susu ari2...die ckp tiap2 mgrb muncul la lembage dn tiap mlm nk tdo mcm tuh...aku nih tanye la x b'ubt kmpg ke?die kate g da kate'y dukun tuh ckp kene santau angin...sblm nih s'bln msk hspital coz skt buah pinggang tp lps lazer tuh alhamdllh nmpk ade p'ubahan badan da semakin berisi kire'y mkn pn lalu muke pn happy...so aku pn expect la die akn msk keje coz aku jmp die da sht...


alih2 2 ari lps aku jmp ya Allah da mcm rangke susut mcm org skt...br la aku tau seminggu je die b'bdn segar mkn lalu tetibe 1 ari tuh ntah mcm mane die rs s'suatu lintasan trs die pengsan dan start dr tu la die jd xsihat semula....sampi suami'y kate nape la mcm nih br nk sht jd gni plak...ya Allah msh ade lg org b'ati busuk zaman sekarg nih...anaknya yg bongsu td ade paper add math...xde sape pn bgtau lg tkt die xmampu utk jwb periksa...diorg nk bgtau after exam tamat...aku xtau cmne la keadaan die...



mudahan Allah tempat'k beliau disisi org yang b'iman...aku rs agak sdh sbb die beriye tanye aku nk kawen bile aku pn ckp la mmg cdg nk bg kad nk g umah tp da dtg nih aku trs ngajak...die pn kate xlame da ye...ntah cmne aku ble kate kt nih bg siap2 la kot nnt xjmp da dpt kad...mmg la xjmp lgsg la kte kak kelmarin la kte dpt b'sua....




ya Allah ampunkanlah beliau...mudahan kau cucuri lah rahmat ke atas'y...dan Engkau tempatkanlah beliau di samping org2 yang b'iman...mudahan anak beliau yg bongsu dpt meneruskan peperiksaan SPM paper yg seterusnya...

beliau ujg kanan sekali