Pages

Tuesday, December 28, 2010

airis menang contest no 1 dapat hadiah minggu sudah



wah bz beno nk cite nk cite tp xdan nk naip ate koje melambak ye la ujung thn le n ujung bulan huahuahuahua....airis dpt no 1 contest arituh dapat hadiah beg comel bebeno beg mickey mouse wane pink kecik kenit....ble la letak pampers 2 baju sepasang kan g jejalan....anak aku plak tau je la cewi siap pakai hulu hilir...syiok beno gamak'y hahahaha

gambo'y???nnt i tambah ye lupe nk bawak le hard disk.....xpe nnt aku tangkap gambo bebanyak eh hahaha...mcm syok plak msk contest hehehehehe ade pape contest lg x???ble try :)

Sunday, December 26, 2010

happy second anniversary to us...


2 tahun sudah perkahwinan kami...alhamdulillah suke duke susah senang gelak tawa sume asam garam dalam rumahtangga.....dalam usia perkahwinan yang xbape nk matang banyak yg boleh kami belajo....dan dlm tempoh dua tahun nih kami dikurniakan seorang puteri....dan mungkinkah ade sorang lagi untuk tahun ketiga????kita nantikan ye kalo ade rezeki ade la kan kalo xde kite usaha lagi....

sape kate cukup la beranak sorang dah serik???aish tipu beno....kalo aku bio ramai2 meriah umah baru syiok yg sorang pn agak meriah bayangkan kalo reramai...wah sonok tuh.....mudahan kami dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah serta cerdik pandai xlupa beriman pada Allah Yg Esa amin......mudahan kami tetap bersama hingga hujung nyawa~

Friday, December 24, 2010

lihat la baju kelawar pertama saya~




hye all nih la baju pertama saya ade bkn baju sebarang baju nih baju kelawar hahahaha thanks pak ngah sbb belikan buah tgn utk airis dr ganu...syiok btoi die pakai terbang sane sini kepak2 hahahaha klako btoi....tp sgt cute geram siap kene geget sbb cerdik sgt

Thursday, December 23, 2010

sedih bile airis demam

tgk la gmbo2 airis mase die demam sedih sgt...xpenah demam lame plg kuat pn s'ari da ok nih 3 ari musim la katekan lgpun sbb aku gak xdok diam jap expo sane jap kt sini sian die tp xpe anak ummi bagus kuat....








xpe la kan kite bkn sentiase akan sihat kadang2 Allah bagi ujian utk kite kan...pape pun ummi baba syg airis

Wednesday, December 22, 2010

jalan2 di i-city~

gembire jek rupe airis nengok lampu2 yg megah kt i-city tuh....aku pun teruje jgk weh....cantik menarik tetarik mmg da boom tp bahang la cket bg ktorg la....kebetulan pak menakan aku ajak so ape lg ronggeng la kan peluang beb.....




hahahahaha layan je la eh byk gmbo jek nk cite kene g sane la kome yg dok belah sane ble le g slalu tp msk bayo RM10 so kami naik sebijik kete 5 org share le hehehehe...esok'y pulak aku bwk Airis naik LRT hahahaha sian kt die smpi je kt kl dok nmpk atas pale je kan dok gelejat so aku pn sian skali skale g bwk le die naik bkn main syiok tot tet molot'y....siap nk turun b'diri tgk sendiri xmau dukung2 hahahaha klako btoi





hahahaha mcm2 la kan ktorg nih sane sini nk jalan....last before nk blk pn dan lagi singgah IKEA ceh meletup duit g sane ngeh2....brg2 idok disnap mls le plak hahahahaha

jalan2 ke arah Selangor-Kuala Lumpur

wah wah wah mengancam je tajuk tuh kan hahahaha....planning awal nk g kenduri Cik Puan Gyah jek (cecece cik puan la da kan da join club) last2 dpt call dr SIRIM Berhad urgent kene gak le ke kolumpo awei lg ari khamis lg aku g dah...subuh2 aku mandikan si Airis sian die aku kejutkan tgh sedap tdo siap ble tdo lg mase mandi ye la ngantuk kan tp mmg ajaib ble lena kena ayo aku nih heran le ngape le xnk b'diri leklok lembik jek ghope'y lena aku sakan gelak siap hubby lari naik atas tanye nape aku kate "nengok le ank dare kite tu ble lena plak kene ayo" kahkahkahkah die gelak same....sampai le aku siapkan pakai baju bagai wat sarapan start kete kul 7 gerak Airis lena lg pai la kami benti kat RnR Tapah nk t'kucil br die jage....mule la wat muke pelik aish dimanekah aku???ecececece pepandai je aku

 then destinasi pertama adalah ke Kepong nk deal brg hadoi penat oooo then ke SIRIM Sec 16 untuk anto brg nk letak sample then Keramat da penat gile rase'y tp penat2 pn da tdo umah orang aku nih payah nyenyak ye la berubah tempat kan tu aku org lain entah le plak kan....esok'y plak pg2 kuar g balakong plak deal ngan company lain plak...payah beno rs nk nguruskan syarikat hadoi la...ish ngeluh aje aku nih....

ptg Jumaat tuh gerak ke Gombak g melawat sepupu br dpt new born then ptg tuh g mkn sate kajang kedai yg glamer tuh la gmbo kt HP hubby nnt i upload k....then pas mkn trs menuju ke Presint 14 umah sepupu tumpang tdo smlm sbb esok pagi2 nk g Ampang kenduri Cik Puan Gyah harus la pegi kan org yg b'tungkus lumus nolong aku ms kenduri kendare kan....ralat plak xdpt nolong time die kawen....







kamu cantek sgt tau gyah....terserlah keayuan keserian seri pengantin tuh....aku xpenah nengok kamu berinai rs'y nih pertama kali hehehehe....aku b'kenan tudung kamu hahahaha tp hubby aku idok bg pakei kecik2 kome badan halus xpe hehehehehe....mudahan kamu bahagia ye selama2'y.....aku doakan cepat dpt baby k hehehehe nnt da ade isi jgn lupe kabo eh ekekekeke.....then pas gebang2 kat ampang lame gak le pai hubby aku lena dlm kete nunggu bini yg syiok nyembang xhinggat donia pai ank pn aku wat dek hahahahaha mujo ade ati ekekeke aku gerak ke KLCC cehceh ye ye jek sj jln da niat nk jln harus le keliling Kolumpo kan....gambo idok aku tgkp sbb xdan Airis ngamuk ngantuk....pastu aku trs ke Pantai Dalam umah pak menakan aku....k nih aku cite kt page lain le pankang beno plak hahahaha...jmp next page~

Tuesday, December 21, 2010

peel Airis mcm2 skarang nih

layan je k gambo2 kt bawah nih....nih la die anak dare teman di rumah....kalo posing pandai xpayah suruh beregek pn pandai hahahaha kalo ade cite SPONTAN jgn kaco sgt kusyuk....kalo dapat buku sgt suke molot pun tot tet ape bende aku pun xtau...k layan je eh






Monday, December 6, 2010

ape ye nk masak untuk esok....penin pk...

esok kan cuti awal muharam....ha jgn lupe plak bace doa nk tuko buku la kate'k....doa akhir thn dan awal tahun....asyik nk sambut happy new year omputih aje....bulan islam idok le pulok ye.....nih le die MANUSIA MUDAH LUPE.....

esok cuti jadi ape la nk dimasak esok nih....pagi2 harus la kan.....time keje pn aku wat gak sarapan walaupun xbp nk rajin tp kene rajin le kan breakfast is good for health...so aku pun pk bkn untuk diri aku tp untuk suami dan anak2....wah anak2 kau mantop....
aku nih agak rajin le gak search resepi ntah minat nk try ape yg baru....pantang nengok tv resepi xdan sanggup ku cari jugak dlm tenet rancgn tv n resepi tuh mcm resepi apam pelangi harmoni yg kuar kat nona harus la aku try....mggu sudah aku try wah menjadi u agak mantap kan sedap oooo wakakakaka puji diri sendiri lupe nk snap ate ramei beno kt umah mase tuh xdan nih aku try google kt tenet jek eh sape jek xde beza pun warne pun same mcm aku wat sedap ooo eh eh puji lg....

masyuk ooo bile makan rs xble benti anak aku mase dlm pengukus da keto nk makan....anak buah aku pun same si iskandar tuh....mmg xrugi buat ate br je kuar dr pengukus ilang da sebelah si airis ngn iskandar selamat kt deme....sgt syiok kalo masak orang suke makan.....penat ilang perut lapo pn ble trs kenyang....weh aku nk cite sai lain cmne ble kuar cite sai lain.....ish3x....dok pk menu ape nk wat gi cite menu yg da sudah wat.....nnt la search la menu yg best2 ye x...nnt aku cite menu ape aku wat eh....

sarapan with kundas a.k.a chakoi

wah tu pun nk kene mention ke kt cni???hahahaha xpe nk bg terliur kahkahkah jahat'y aku nih...td pas subuh wat la sbb da beli kuah kacang segera yg sedap tuh smlm...just tmbh air panas menggelegak tuh hehehehehe....sgt syiok gtu En Hubby sgt suke k mkn xangkat2 muke hahahahaha....aku da org mkn gtu dan2 jadi kenyang weh.....airis 2 biji  makan bersungguh2 mulut nyotnyet ape dickp ntah...tau2 da abh NAK! tu la perkataan yg slalu disebut.....

En Hubby mmg xkisah bab makan2 nih masak ape saje die xkisah...kalo xbp best or xmemenuhi selera makan2 no komen2 tp kuantiti xmcm slalu kalo sedap penuh selera bertambah2 kalo x sekali bubuh je xtambah2 da.....senang koje aku kan hahahahha

Sunday, December 5, 2010

birthday airis yg pertama

lame x update ade jek cite tp xdan nk update....birthday airis 5 oktober rituh nih da msk sthn 2 bln br nk tepek kt blog eh....ape la da lapok huahuahua ala xpe la xkisah la....nih la kek buatan aku mak aku tlg deko aku nih xb'seni org'y gigih ooo demi ank ku sggp'k juge hahaha...lyn je gmbo bwh nih eh

Thursday, November 25, 2010

tips untuk mengandung~

vavavavava apekah aku terer bab2 nih???xde la aku sekadar kongsi je pada mana2 ibu ayah yg da lame kawen tp masih honeymoon berdua jek....bkn aku nih otak blue ke black ke yellow ke kan....cube la usahe mane taukan kot rezeki dgn izin Allah~

Beberapa Tips Untuk Hamil

1. Waktu Terbaik Untuk Melakukan Hubungan Seksual:-
Adalah penting bagi pasangan yang inginkan zuriat mengetahui tentang masa yang sesuai untuk melakukan hubungan seks iaitu pada waktu wanita subur (masa pengeluaran telur @ ovulasi). Bila dan bagaimana untuk mengetahui waktu subur anda? Anda boleh dapatkan ovulation kit di mana2 farmasi. Ovulation kit ini boleh membantu anda menentukan bilakah masa subur anda. Anda perlu tahu bahawa telur yang matang hanya hidup 24 jam sedangkan sperma pula hidup 48 hingga 72 jam dalam tubuh wanita. Oleh itu, sekiranya anda melakukan hubungan seks sebelum saat ovulasi lebih baik berbanding selepas ovulasi.

2. Kekerapan Melakukan Hubungan Seksual:-
Ini adalah bergantung kepada setiap pasangan itu sendiri. Tidak ada angka @ fakta yang tepat yang dapat memastikan berapa kali seseorang itu harus melakukan hubungan untuk hamil. Ada wanita yang hamil hanya dengan satu kali sahaja tetapi ada juga yang memerlukan waktu yang lebih lama. Bagaimanapun yang paling penting ialah "berapa kerap" anda melakukan hubungan pada " waktu subur". Sebab, jika anda melakukan hubungan banyak kali pun, tetapi bukan pada masa anda (isteri) subur, potensi untuk mengandung tetap tipis atau boleh jadi langsung tidak ada.

3. Nikmati Proses Hubungan Seksual Anda:-
Daripada penelitian pakar menunjukkan bahawa ketika seorang wantia mencapai orgasme - klimaks semasa hubungan kelamin - akan membentuk suasana alkaline pada vagina yang mana sperma suka keadaan ini, berbanding keadaan normal vagina. Jika anda mencapai orgasme pada saat yang bersamaan atau sesaat sesudah pasangan anda ejakulasi maka kesempatan sperma untuk selamat sampai di servik - rahim - lebih tinggi.

4. Posisi Hubungan Seksual:-
Posisi seks yang dicadangkan berikut ini mungkin dapat meningkatkan kemungkinan terjadinya kehamilan. Posisi suami di atas adalah yang terbaik untuk anda hamil. Letakkan sebuah bantal kecil dibahagian pinggul anda, sehingga pinggul anda beristirahat untuk menampung sejumlah sperma selama 15 minit atau lebih selepas anda berdua mencapai klimaks bersama sama.
Keadaan ini akan memudahkan sperma berenang ke dalam rahim. Jangan menggunakan bantal yang besar dan terlalu tinggi, kerana ia akan menyebabkan sperma terkumpul dibelakang rahim sahaja dan ini akan menyukarkannya untuk berenang dan bergabung degnan sel telur, yang akhirnya menjadikan usaha anda sia-sia saja.
Manakala posisi seksual yang perlu dielakkan bila anda ingin hamil adalah posisi wanita di atas, duduk atau berdiri, yang akan menyebabkan sebahagian dari sperma keluar dan hanya tersisa sedikit sperma yang mencuba berenang ke arah sel telur. Hukum graviti.

5. Jangan Banyak Bergerak Setelah Melakukan Hubungan Seks:-
Tidak ada bukti yang menunjukkan bahwa jika anda tidak bergerak gerak selepas hubungan akan meningkatkan potensi untuk hamil. Karena sebenarnya sperma sudah berada di dalam servik - rahim - sesaat setelah ejakulasi. Namun adalah digalakkan agar anda memberi masa untuk sperma berenang ke servik seperti yang diterangkan sebelumnya. Anda juga diingatkan agar tidak membersihkan vagina anda dengan cairan pembersih vagina setelah melakukan hubungan seksual kerana cairan pembersih vagina adalah bersifat toksic untuk sperma.

6. Buat Para Suami:-
Para suami sebaiknya menghindari memakai seluar dalam yang terlalu ketat atau mandi air panas, ini kerana ia akan menurunkan kemungkinan kehamilan kerana proses penekanan atau panas kawasan testis (pembentuk sperma). Ini berkait dengan tabiat atau amalan kebiasaan.

7. Relaks:-
Setiap pasangan suami isteri perlu sentiasa tenang dan tabah dalam menghadapi apa jua stress @ tekanan. Ini kerana stress atau tekanan terhadap sesuatu masalah ini mampu menurunkan keupayaan untuk hamil.
 
8. Jaga Kesihatan Anda:-
Menjaga kesihatan adalah asas yang paling penting. Pastikan tubuh anda cukup nutrisi. Perlu diingatkan bahawa wanita yang sihat akan lebih mudah hamil daripada yang mempunyai berat badan yang berlebihan atau kurang.

Tips di atas diharapkan dapat membantu anda untuk meningkatkan kemungkinan untuk hamil. Anda perlu tahu, hanya 30% sahaja dari jumlah sperma yang bertemu dengan telur di dalam rahim akan berhasil untuk melakukan kehamilan manakala 70% lagi gagal walaupun anda telah melakukannya dengan betul. Jadi anda harus menunggu dan mencuba lagi.

Sekiranya anda telah mencubanya sehingga 1 tahun tanpa membuahkan hasil maka adalah penting untuk anda dan pasangan merujuk kepada doktor pakar untuk dapatkan rawatan dan khidmat rundingan yang terbaik.
Jodoh, rezeki dan anak adalah ketentuan dan anugerah Allah, bagaimanapun anda harus berusaha sebaik mungkin untuk meraihnya. Dr pakar adalah perunding terbaik untuk membantu anda mendapat anak.
Yang paling penting, sikap keterbukaan antara suami dan isteri untuk sama sama berfikir, berbincang dan berusaha untuk mendapatkan anak.

Rancang hubungan seksual anda, niat dengan ikhlas, berdoa kepada Allah dan ikut pesanan dan nasihat Dr. Insya Allah anda berjaya.

Wednesday, November 10, 2010

alhamdulillah.....

ahaks....mcm xcaye plak anak aku dpt msk top 10 muncung menawan....tu br top 10 pasnih top 4 xsilap aku...ade rezeki ade la kan adat bertanding la katakan....kalo sape yg xtau cewah nk kene mention kah???ble la tgk blk ape aku bebel kt sini ekekekekeke

aku idok le b'harap mane pn saje suke suki masuk contest aje suke suki cewah mentang2 la ade anak sorang baru esok da melambak berderet larat ke nak masuk sume???ha sape nk jawab????kahkahkah ala nnt deme esok lg la menuju ke arus kemodenan lg hebat kot dr mak2 skrg ye x???silap aribulan kite yg deme letak tepek kt tenet contest itu ini....

skali lagi aku nk letak gambo'y yg aku pertaruhkan cewah ghupe ape jek.....menawan ke idok bg hubby aku sangat menawan....die kate time nih pas die wat tonyoh2 sbb mulut kecik kan wat muncung omag ai sape penah nengok tau le....untuk keputusan tp 10 kome nengok kt sini....ade harapan kah????kita tungguuuuuuuuuuuuuu.....zasssssssssss

Tuesday, October 19, 2010

~CONTEST MUNCUNG PALING MENAWAN SI KECIL~

contest nih bermula dari 01 10 2010 until 01 11 2010 (tepat 12.00 am)
  
hahahaha contest aje koje aku bkn ape saje da ade kwn ajak kt muke buku a.k.a facebook hehehehehe so tingin gak la terjah blog IBU ARISYANIQ so sesape tingin nk join ble la xkisah pn ank sendiri ke anak sedare ke kan....


SYARAT-SYARATNYA
(Cukup senang...)

1.      Wajib Follow blog ibu'Arisyanaziq'~ Diary Perjalanan Hidupku ~  
                           
2.     COPY n  PASTE banner CONTEST  diatas (berserta link contest) di sidebar & entry korang...

3.    Buat TAJUK entry‘ CONTEST MUNCUNG PALING MENAWAN SI KECIL’

4.     4. UPLOAD 1 (1 keping jer... x moh lebeh2... klu anak lebeh dari sorang dan nak join jugak... boleh jer... buat dalam entry yang berasingan – 1 entry 1 gambo sahaja... ok...) x kisah ler gambo anak sendiri ker / anak sedara ker / anak angkat ker ... Adik korang sendiri ker...  TAPI  apa yang pentingnyer mesti ada MUNCUNG YANG PALING SEKSI SEKSA pn ok gak kot hikhikhik... dan membolehkan pihak juri tertarik ati & cair... meleleh siap tangkap lentok sebab t'over gelak kehkehkeh!!!!..

(umur kanak2  : 1 bulan – 6 tahun)

GAMBAR YANG DIPERTARUHKAN OLEH KU N HUBBY~JENG JENG
 NAMA : AIRIS PUTRI BINTI ABDUL HALIM
UMUR HINGGA 01 11 2010 : 1 TAHUN 3 MINGGU

Friday, October 15, 2010

airis di taman mainan dan di kolam renang....

suke tgk gelagat anak nih...makin tmbh bulan makin bijak....Alhamdulillah atas kurniaanNYA....sekarang airis turn 1 year....mcm2 peel la skrg nih....korang layan je la gmbo2 bwh nih eh....











indah'y dunia kanak2 kan...suke riang seronok menikmati ape yg ade di depan mata :)