Pages

Monday, July 8, 2013

realiti kehidupan.......

 KISAH PERTAMA

Ipoh Parade

jalan2 di pasaraya di hari minggu........tak semena2  2 sahabat ni berjumpa

A : hai lame tak jumpe....
B : tu la bz sikit ngan anak2 yang makin bertambah....
A : same la kite anak2 makin nk membeso mcm2 ragam ni....berdua dengan suami saje??mane anak2?
B : ish tinggal dengan mak....tak kuasa nak bawak kang aku yang guling kat sini (sambil gelak2)
A : ye la kan tinggal ngan mak senang sikit nak jalan senang nk dating2 (sambil ketawa)


moral of story jangan la kite bebankan mak kite dengan ngasuh anak2 time cuti2....aku pernah bc buku tulisan ustaz zahazan....seandainya mak kite dibebankan mengasuh anak iaitu dengan paksaan neraka lah tempatnya.....uish bc terus tanye mak mcm mane....dan mak jawab tak jd beban pun mak yg rela....alhamdulillah dan setakat ni mak pun tak pernah merungut dan aku pun tak pernah sekali pun tgglkan anak waktu cuti atau untuk berjimba....tak senang la duduk kalo kite bersuka2 anak2 tak ade.....

KISAH KEDUA

Mydin Mall Ipoh

Me  : mak ai ramei beno abang weh orang arinih.....
Him : ate nk sorang2 je ade bukak mall sendiri (sambil gelak jahat)
Me  : aish pening pitam le kang bau ketiak bagai....
Him : kang ambik je sembo tester yg ade....

sambil jalan2 ambik drypers dan main game dapat la hadiah......ok dh settle nk p cari tisu p la lorong tisu tu.....sambil tolak troli sorang 1 (bkn beli brg byk tp sebab tolak sorang 1 anak)....TIBA-TIBA tengah pilih2 tisu mana yg nak ambk.....ZUUUUP 1 bau yg gile power nk muntoh mcm taik kat jubo terus tarik g kat Almas.....

Me     : adik....adik berak ke???
Almas : ane de tak eghak pun....kalo nak eghak kat amban la(mane ade tak berak pun...kalo nak berak kat jamban la)
Me     : ish ye jugak adik kan xmau berak dlm drypers taerbantut......tak puas ati cek jugak la kan
Almas : ish ummi ni tak la (sambil tepis aku punye tangan marah selak baju die)

mase tu ade sorang yg br je lalu pas lepas je kami terus die kibas vontot die.....mcm ni pun ade ke....sedangkan kat situ ade kami je ce jln dpn cket melepas ini tak depan kami jugak la nk lepas....bau pergh nk muntoh hijo pengong weh.....

sekian cerita di pasar raya