Pages

Sunday, May 1, 2011

cerita pengalaman bersalin part 1

aish rs mcm dh tua plak ade 2 org anak...dh boleh sebut anak2 hehehehehe....perasaan???wow menakjubkan sgt gembira sbb ada anak2 :)....k nk cite pengalaman bersalin bukan nk takutkan xde yg menakutkan pun bg aku....ntah lantak le kome nk cite cmni sakit cmtu sakit dh semulajadi nk beranak tuh sakit so time je la kenyataan blm rs pk bkn2 lain kali xpayah beranak ok....

arwah opah aku penah ckp aku ingat lg "kalo kawen jgn pk nk happy berdua dl br nk pk sai anak...Allah marah sbb xnak time hakikat perkahwinan utk menambah ummat....kalo dok pk nk enjoy je bile dh bg jln utk usaha xnk nk enjoy sepuas2 takut Allah sekat selama'y...."tu la yg die penah ckp dl....aish melalut ke lain ke laut btoi....

k cite pasai mule2 nk beranak'k airis....ms tuh mmg xde pengalaman zero lgpun aku xpenah tgk plak org sakit nk b'salin sbb dl ms yong aku nk beranak aku study so mmg xde la nk tgk die skt cmne ke kan....so smbg blk heheheheh aku turun air (air ketuban pecah dl la) gile mmg panik laki aku jd xtentu arah bile aku jerit dlm bilik air ms tuh aku rs 1 umah basah padahal xlenjun pn lg kain aku basah tuh basah la over kan hahahahahaha then laki aku tanpa pk panjang ambk plastik letak kt kusyen then trs dukung aku msk kete ha aku melopong beb ye la ak yg ms tuh berat 75kg die ble angkat sbb panik punye pasai...so dok le sepital kole (kuala la) sehari xsakit ape pun x de aku rs....then seluk tuh yg xmenahan baru bukak 1 cm deme trs bwk ke sepital tepen(taiping la) after 12 jam di kole risau kot aku kene operate so kole xde alat sume bagai kan...

then sampai tepen kul 10 pg adoi xlalu seluk lg same gak 1 cm lg....then check air ketuban aku banyak lg ok la die suh p baring nk check jantung baby pai kul 12 ms tuh nk jerit pun ade bkn sbb sakit aku LAPO.....jantung baby lemah le diorg dh suspen aku pun kate la "nurse saye nih dr kole kul 9 pai cni kul 10 pong pang check kul 12 saye kat cni lg ape pun xmkn lg cmne saye larat baby pun xlarat dh keto nih lapo"...ble plak deme kate "puan mntk somi belikan mknn ye kami xsediakan mknn sbb puan masuk kul 10"...ms tuh aku rs nk mkn org pun ye.....sabo je la mujo la hubby aku masuk je kul 12.30 ble melawat die bwk mkn dgn lahap'y aku makan hahahahahah hubby siap gelak lg "xsakit2 lg ke yg makan lahap beno" aku kate sakit xsakit mkn tetap mkn tenaga mst kene ade....

petang tuh ramai le melawat aku...mak siap tanye xsakit2 ke???ye la kalo dlm 8 jam xsakit aku kene operate...then aku tanye mak balik sakit'y cmne ye mak???hahahaha biol btoi punye la xtau...mak kate mcm nk period tuh...ooo patut le dh rs cket2 lega mak aku....then makin lame makin kerap sakit.....aku memule dok 3rd class mntk tuko 2nd class sbb xtahan ramai melimpah pai xckp katil bising plak....alhamdulillah dpt....ms dpt tuko ha ambik kau sakit memanjang tp xkerap la....then kul 3 pagi aku dh xtahan xble tegak dh kul 4 deme tolak msk labour room kul 6.10 pg lps azan aku selamat bersalin....alhamdulillah....selamat tp lame la berbanding anak kedua si almas......

bersambung.............................